Bayburt, ehram, dede korkut, bamsı Beyrek, Karadeniz, turizm "Bayburt Seyahati" Raporu (Ocak 2013)
Ana Menü
Projelerimiz
4. Olağan Genel Kurul Toplantısı

"Bayburt Seyahati" Raporu (Ocak 2013)

                                                                                                                                                                                                                              
                                                                                               
02–09 Ocak 2013 Bayburt Seyahati Bilgilendirme Notu
 
Değerli Hemşerilerimiz,
Bayproje olarak 2013 yılının başladığı ilk günlerde, yıl içinde yapmayı planladığımız etkinlikleri ilgili kişi ve kurumlarla görüşmek, onları bilgilendirmek ve çalışmaların ana hatlarında mutabakat sağlamak maksadı ile yaptığımız Bayburt seyahatinin notları, konu başlıklarıyla ve özet olarak aşağıda verilmiştir.
  1. Seyahatin ilk ayağında (2 Ocak 2012) İstanbul aktarmalı uçuşla Trabzon’a indik. Burada uzun zamandır yüz yüze görüşmek istediğimiz Prof.Dr. Fazıl Çelik’le ve hemşerimiz Doç.Dr. Şeref Oruç’la öğlen yemeğinde bir araya geldik. 1,5 saat süren bu görüşmede, “Erzincan-Trabzon Yüksek Hızlı Tren Yolu Alternatif Güzergâhları” konusunda Prof.Dr. Fazıl Çelik ve çalışma arkadaşlarının yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi aldık. Konu hakkında kafamıza takılan soruların cevaplanması açısından çok yararlı olan bu toplantı ve yemek daveti için Sayın Fazıl Çelik ve Şeref Oruç’a buradan da teşekkürlerimizi sunuyoruz.
“Erzincan-Trabzon YHT Yolu Güzergâhı” ile ilgili düşüncelerimizi içeren detaylı bir yazı hazırlanmakta olup önümüzdeki günlerde tarafınıza gönderilecektir.
 
  1. Bayburt Valisi Sayın Hasan İpek’i 3 Ocak Perşembe günü ziyaret ettik. Bayproje olarak 2013 yılında yapacağımız çalışma ve gerçekleştireceğimiz etkinlikler hakkında bilgi verdik.  Milli Eğitim Müdürlüğü, Bayburt Belediyesi, Bayburt Üniversitesi, İl Gıda Tarım ve Hayvancılı Müdürlüğü ve İl Kültür Müdürlüğü ile işbirliği içinde yürütmekte olduğumuz ve yürüteceğimiz proje ve çalışmaların son durumunu izah ettik. Sayın Vali önemsediği bu çalışmalarla ilgili yardım ve desteklerini esirgemeyeceğini beyan ettiler.
 
  1. Aynı gün Belediye Başkanı Sayın Hacı Ali Polat’la bir araya geldik. Bir yıldır gerçekleştirmeye çalıştığımız “Bayburt Şehircilik Kongresi” nin
detaylarını görüştük. Kongrenin Bayproje’nin koordinasyonunda, Bayburt Belediyesi ve Bayburt Üniversitesi ile işbirliği içinde 18 Mayıs 2013 te Bayburt’ta yapılması hususunda mutabık kaldık. Bu konudaki gelişmeler, program, katılımcılar ve davet edilen uzmanlar sizlere daha sonra bir yazı ile bildirilecektir.
 
  1. Bayburt Üniversitesi Eski Rektörü Rahmetli Prof. Dr. Gökhan Budak’la yaptığımız toplantıda daha önceki ziyaretimizde görüştüğümüz konuları gözden geçirdik ve bu konularda ciddi ilerlemeler kaydedildiğini gördük. Üniversite Kütüphanesinin bir bölümünün Bayburt’la ilgili eserlere tahsis edilerek “Bayburt Hafıza Merkezi”nin nüvesinin oluşturulduğunu, Üniversite bünyesinde ”Bayburt Uygulamalı Bitkisel Üretim ve Hayvancılık Eğitim Koordinasyon Merkezi”nin kurulması için çalışmaların başlatıldığını,  Meslek Yüksek Okulu’nda “Tarım, Hayvan Sağlığı ve Beslenmesi” bölümlerinin açılmasının da programa alındığını memnuniyetle öğrendik. Öte yandan, Belediye Başkanı ile düzenlenmesi hususunda mutabakat sağladığımız “Bayburt Şehircilik Kongresi”nin Bayburt Üniversitesinin de iş birliği ile yapılması konusunda Rektörle fikir birliğine vardık.
Son olarak; Rahmetli Rektör Üniversitenin kampus alanının yerleşim planı çalışmaları ile ilgili hazırlanmış bir sunuyu birlikte izleyebileceğimizi söyledi, yapılan çalışmaları izledik ve naçizane fikirlerimizi beyan ettik. Bu çalışmalara Bayburtlular olarak özellikle genişleme alanları için arazi tahsisi ve kamulaştırma konularında destek olarak, Üniversitemizin olabildiğince hızlı büyümesine katkıda bulunmalıyız. (Burada Prof. Dr. Gökhan Budak’ı bir kere daha rahmetle anıyor, yakınlarına ve Bayburtlulara baş sağlığı diliyoruz.)
 
  1. Seyahatimizin önemli bir diğer amacı ise; Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA)’ya sunduğumuz “Bayburt Turizmine Yönelik Gözlem ve Deneyime Dayalı Girişimci Eğitimi” projesine son şeklini vermek ve imzalayarak teslim etmek idi. Derneğimiz tarafından hazırlanan ve uygulamaya konacak olan bu projenin, Bayburt turizmi açısından önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. 4 Ocak 2012 tarihinde projede son düzeltmeler yapılmış ve imzalanarak KUDAKA’ya teslim edilmiştir.
Önümüzdeki günlerde söz konusu projenin kabul görmesi halinde, ayrıntılar ve uygulama biçimi, bir yazı ile sizlere açıklanacaktır.
 
  1. Bu seyahatimizde gerçekleştirdiğimiz önemli bir buluşmada Bayburt Teknik Forum Derneği üyeleri ile yaptığımız toplantı oldu. Dernek başkanı Sayın Kadir Yılmaz’ın davetiyle gerçekleşen bu toplantıda; Teknik Forum Derneğinin amaç ve hedeflerini,  etkinliklerini öğrenme imkânı bulduk. Bayburt’ta Kamu ve Özel Sektörde çalışan teknik elemanların (Mimar, Mühendis, Tekniker ve Teknisyenlerin) kurduğu bu dernek üyeleri ile Bayburt’un sorunlarını, sorunların çözümünde karşılaşılan zorlukları ve çıkış yollarını yaklaşık üç saat içinde görüştük.   Bayproje’nin bu güne kadar gerçekleştirdiği etkinlikler ve 2013 yılı programı kapsamında yapılacaklarla ilgili de bilgi verdik.  Üyelerin adresleri alınarak, Bayproje etkinliklerinden haberdar edilmeleri ve işbirliği içinde olunması hususunda fikir birliğine varıldı.
 
  1. Son olarak, bu seyahatimiz sırasında gözlemlediğimiz bir durumu da aktarmakta fayda olacağını düşünüyoruz. 7-8 Ocak 2013 tarihlerinde bütün yurtta olduğu gibi Bayburt’ tada yoğun kar yağışı oldu, karın yüksekliği yer yer 60 cm. nin üzerine çıktı, hatta kırsal kesimde tipileyen yerlerde 1,5 metreye ulaştı. İki gün köy yolları kapandı ve bizde bir köyde mahsur kaldık. Tabii Bayburt gibi sert kış şartlarına sahip bir ilde, zaman zaman bu tür kar yağışı ve tipi ile köy yollarının kapanması doğal olmakla birlikte, köylerle ulaşımın iki gün gibi uzun bir süre kesilmesinin nedenlerini düşünmek durumundayız. Bir kere yol açmakta kullanılan makine ve teçhizat yeterlimidir? Bayburt şartlarına benzer diğer illerimizdeki bu tür makine ve teçhizatla, Bayburt’un makine envanteri karşılaştırılırsa nasıl bir sonuca ulaşılır? Öte yandan köy yollarının açılması işi “zamana karşı yarış” biçiminde bir çalışma heyecanı gerektirir. Bu konuda çalışanlarımızın, vatandaşa hizmet hususunda yeteri kadar gayretli olup olmadıklarının da sorgulanmasında yarar olduğunu düşünüyoruz.
Diğer bir konuda bu tür sıkıntılı günlerde mobil telefon görüşme imkânlarının öneminin daha çok ortaya çıkmasıdır. Daha öncede
 
 
belirttiğimiz gibi Bayburt’un köylerinin büyük bir kısmında sağlıklı mobil telefon görüşmesi yapılamamakta, internet imkânlarından yararlanılamamaktadır. Bu ise; bir yandan Bayburt’ta yaşam kalitesini olumsuz etkilerken, diğer yandan Bayburt’ta özellikle kırsal kesime yatırım yapmış olanların işlerini yürütme şanslarını zayıflatırken, diğer yandan da potansiyel yatırımcılar üzerinde olumsuz bir etki yapacaktır. Dolayısı ile bu sorunların da giderilmesi için GSM şirketleri ve Türk Telekom nezdinde çok yönlü girişimde bulunarak, en kısa sürede çözümü sağlamamız gerektiğini düşünüyoruz.
 
Selam, sevgi ve saygılarımızla,
 
Yönetim Kurulu 


Üye Girişi
Foto Galeri
Anket
Web Sitemizi Beğendiniz mi ?


E-Bülten



İstatistikler Yükleniyor ..!

YukariCik